De cirkel van Akkoord in woord en beeld (I)

Voor wie er niet bij kon zijn én voor wie er bij was, maar ‘De cirkel van Akkoord’ nog eens wil herbeleven: hier doen we verslag in woord en beeld* van het eerste gedeelte van het programma.

bangkok

One Night In Bangkok werd in 1984 geschreven voor de musical Chess. (Muziek: Benny Andersson / Björn Ulvaeus, tekst: Tim Rice.)

Jeroen en Marcel zitten te schaken vóór de gordijnen en zodra die opengaan, verzamelen een aantal dames de andere koorleden. Regisseur Erik heeft uitgelegd dat hij hiermee wil laten zien hoe een koor ontstaat: door aanstekelijk enthousiasme voor de muziek, komen er steeds meer mensen bij. Aanvankelijk alleen vrouwen, maar uiteindelijk sluiten ook de mannen zich aan. Zodra iedereen zijn of haar plek in het koor gevonden heeft, start de band en begint Frank aan zijn perfect ingestudeerde en door onze zang onderbroken monoloog.

logo rond

Always a woman

She’s Always A Woman To Me komt van het album The Stranger (1977) van Billy Joel.
Het lied gaat over zijn eerste vrouw – die het overigens helemaal niet waardeerde dat hij over haar zong.

Onze twaalf mannen (zeven tenoren en vijf bassen) bezorgen de vrouwelijke koorleden in de coulissen én het publiek in de zaal kippenvel met hun vertolking van Billy Joels nummer.

logo rond

make you feel my love

Bob Dylan schreef Make You Feel My Love, maar bracht het nooit als single uit.
Het was de Britse zangeres Adele die het lied in 2008 wereldberoemd maakte. 

Voor de uitvoering van Adele’s versie van dit nummer is het podium voor alle 37 vrouwen (10 alten 1, 10 alten 2, 8 sopranen 1 en 9 sopranen 2).

logo rond

regendans

De Amerikaanse band Toto overwoog aanvankelijk het nummer Africa niet uit te brengen, omdat verschillende bandleden het niet bij hun repertoire vonden passen. Het nummer verscheen uiteindelijk – gelukkig – toch op het album Toto IV in 1982.

De band zwijgt, terwijl wij handenwrijvend op het podium staan. We zien het publiek denken: wat is dit? Pas zodra we het wrijven laten overgaan in knippen met onze vingers en vervolgens met vlakke hand op onze bovenbenen beginnen te slaan, lijkt het te gaan dagen. Wanneer de band paraplu’s opsteekt en wij begeleid door flitslichten opspringen, klinkt er applaus. Het publiek heeft begrepen dat wij een tropische regenbui (inclusief onweer) imiteren! Pas wanneer het weer helemaal ‘opgeklaard’ is, beginnen wij aan de uitvoering van het prachtige Africa.

logo rond

kva1

The A Team – Ed Sheeran, uitgevoerd door Frank die zichzelf op de gitaar begeleidt en met alle mannen als achtergrondkoor (in de coulissen);

Puzzle Me – Ilse de Lange, uitgevoerd door Linda, met Inge, Jeannette en Sabine in het achtergrondkoor;

Slipping Through My Fingers – ABBA, uitgevoerd door de vrouwen, met Christien en Reanda als solisten; en

Cry For Help – Rick Astley, uitgevoerd door de vrouwen, met Mireille als solist.

logo rond

laat me

‘Drie Nederlandse jongens en de Franse slag.’ Zo omschrijft de band Alderliefste zichzelf.
Samen met Liesbeth List en Ramses Shaffy bracht Alderliefste in 2005 Laat me / Vivre uit, de tweetalige versie van Ramses’ nummer uit 1978.

Patrick zingt de partij van Gerard Jan Alderliefste, Christien die van Liesbeth List en Jiri die van Ramses Shaffy.
(Van Laat  Me / Vivre is al een video beschikbaar. Klik op de afbeelding hierboven, om die te bekijken.)

logo rond

oceaan
De Nederlandse band Racoon zingt Engelstalige nummers, maar bracht in 2012 eenmalig een Nederlandstalig lied uit.

Oceaan wordt op prachtige wijze wordt vertolkt door Barbara B., Hans, Heidi, Ineke v.N., Kim, Liesbeth, Linda, Madeleine, Miranda, Patrick, Rob en Sabine.

logo rond

hier

Met het nummer Hier scoorde de Zeeuwse band BLØF een hit in 2000. 

‘Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk, hier ben ik heilig, dit is mijn kerk,’ zingt het voltallige koor uit volle borst. En waar ‘hier’ is? Dat is het podium waarop niet alleen BLØF zich veilig voelt, maar ook al onze band- en koorleden.

logo rond

sorry

Colin Benders, beter bekend als Kyteman, bracht in 2009 met zijn band en een koor het nummer Sorry op Lowlands ten gehore. 

Op zaterdag 2 oktober 2013 waren wij te gast bij Harmonie Tarcisius in theater De Lindenberg in Nijmegen.
We brachten er verschillende nummers ten gehore, waaronder Sorry, samen met Paul Wouters. Nu is Paul voor datzelfde nummer bij ons te gast.

logo rond

euphoria

 Met Euphoria won de Zweedse zangers Loreen in 2012 het Eurovisiesongfestival. 

Terwijl de band inzet, realiseren wij ons dat Euphoria, waarin Inge de solopartij voor haar rekening neemt, het laatste nummer vóór de pauze is. Onze dirigent Belinda had ons al gewaarschuwd: ‘Het gaat razendsnel!’ En dat blijkt maar al te waar: de helft van het programma is al voorbij en daarom proberen we van elke seconde te genieten.

Een verslag van het tweede deel van het programma vind je hier.

logo rond

*Tijdens beide voorstellingen zijn professionele video-opnamen gemaakt door Cinéton Videoproducties. Deze worden op dit moment nog gemonteerd. Zodra ze online te bekijken zijn, zullen we de betreffende links aan dit verslag toevoegen.
Op een aantal van de foto’s is geen publiek te zien. Deze foto’s zijn gemaakt door Jan Buurman tijdens de generale repetitie in Het Musiater op 6 maart 2015.

You must be logged in to post a comment.

Top