collecteren

We doen meer dan zingen alleen. Collecteren bijvoorbeeld, voor de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. En dat levert, naast gevulde collectebussen, de leukste ervaringen en de prachtigste verhalen op.

Christien Romp schreef naar aanleiding van een middag collecteren de column ‘De mevrouwen van de prins’.  Een stukje daaruit:

Even verderop sta ik bij een voordeur te wachten tot er wordt opengedaan. Ik begin net te beseffen dat er niemand thuis is, als vijf meisjes het tuinpad op komen lopen. Ze gaan giechelend om me heen staan. De oudste priemt een vinger in de richting van de collectebus en brengt haar gezicht er iets dichterbij om te kunnen zien wat erop staat. Het lezen duurt even, maar dan vraagt ze: ‘Wie is prins Bernhard?’ Ook op die vraag had ik niet gerekend, maar deze is eenvoudiger te beantwoorden. ‘Hij was de man van prinses Juliana,’ zeg ik. Er verschijnen vijf vraagtekens op de gezichten om me heen. ‘De vader van Beatrix en de opa van Willem-Alexander,’ probeer ik de boel enigszins te verduidelijken. Het oudste meisje knikt wat en vraagt dan: ‘Maar die prins Bernhard, leeft die nog?’ ‘Nee, hoor,’ zeg ik, ‘die is al heel lang geleden doodgegaan.’ Ze denkt even na. ‘Maar waarom halen jullie dan nu nog geld voor hem op?’ Ik moet zo vreselijk lachen dat ik niet meteen uit kan leggen waar het gecollecteerde voor is. Dan haalt het meisje een sleutel uit haar broekzak. Ze doet de voordeur open en zegt tegen de anderen dat ze even moeten wachten. Binnen een paar seconden is ze bij ons terug. Met een muntje. ‘Voor de prins.’

Wil je de hele column lezen, klik dan op de afbeelding hieronder.

anjeractie cultuurfonds

2 Reacties

You must be logged in to post a comment.

Top